Hassnae

Bouazza

Arabieren kijkenOogsnoepjes kijken

'Arabische mannen vind ik eng,' zo zei een vrouw me na afloop van een lezing. 'Maar waarom dan,' vroeg ik haar. 'Ik weet niet, ik vind ze gewoon eng.' Ik keek haar begripvol aan en wist: ze kent de oogsnoepjes nog niet.

 

Als mensen me vragen of ik kan buikdansen, antwoord ik steevast dat ik niet voor niks van die enorme billen en heupen heb; ze moeten immers ergens goed voor zijn. Wie de Egyptische zanger en acteur Saad El Soghayar ziet dansen, weet ogenblikkelijk dat dat een slap excuus is. Deze man wiegt zijn heupen als de beste vrouwelijke danseressen. Bekende nummers van Soghayar zijn 'Ik ben dol op fruit, en hou vooral van bananen en mango' en 'Ik hou van je, ezel'. El Soghayar is enorm populair, maar ook omstreden: van zijn verdiende geld heeft hij een moskee gebouwd, maar fundamentalisten boycotten de moskee, omdat het geld waarmee deze gebouwd is op zondige wijze zou zijn verkregen.

 

Soghayar zei voor heel korte tijd de zondige entertainment vaarwel om zich toe te leggen op religieuze liedjes. In 2012 deed hij een gooi naar het Egyptische presidentschap. Hij meldde zich aan met het vereiste aantal handtekeningen dat nodig is voor een kandidaatstelling en liet zich fotograferen in een cabrio met allemaal fans om hem heen. 'Als een vliegtuigpiloot president kan worden, dan ik ook,' zei Soghayar hiermee verwijzend naar Mubarak. Hij beloofde collega's Sha'boulah en Adawiya als ministers in zijn droomkabinet op te nemen. Adawiya was een populaire volkszanger tot hij - zo gaat het verhaal althans - door een groep Saoediërs werd ontvoerd en verkracht. Sindsdien kan hij nog nauwelijks lopen; in latere videoclips van hem staat hij dan ook en doet de camera alle bewegingen. Toen bleek dat Soghayars kandidatuur geen doorgang zou vinden, omdat hij niet aan bepaalde procedurele voorwaarden had voldaan, deed hij zijn hele kandidaatstelling af als een grapje.

 

Jammer, want wie wil er nou geen president die de moves van Obama doet verbleken:

Naast de bebaarde danwel besnorde mannen van wie je vermoedt dat ze hem er droog in rammen, heb je dus Arabische mannen als Soghayar die dansen als vrouwen. Metromannen. Mannen met ranke lijven en brede schouders om tegenaan te kruipen. IJdele mannen die heel, heel blij met zichzelf zijn.

Zachtgeschoren mannen die de vrouw in hun armen nemen, haar strelen of juist gekrenkt kijken als ze iets verkeerd doet. Attent, geëmancipeerd, goedgekleed, gevoelig, en ongetwijfeld een tedere minnaar. Een man waar je met onschuldige kinderogen naar opkijkt, en met wie je lange, winterse wandelingen maakt.

Oogsnoepjes. Die Arabisch spreken. En niet bang zijn hun kwetsbare kant te delen.

 

Wat een zaligheid. Arabische mannen eng? Welnee! Ze zijn om op te vreten!

 

Dit is de start van de Grote Arabieren Kijken Blogtour georganiseerd door de charmante Cathelijne Esser van Not Just Any Book

 

Deelnemers aan de Blogtour:

Dinsdag 19 maart: petepel

Woensdag 20 maart: De Koperen Tuin

Donderdag 21 maart: Sargasso

Vrijdag 22 maart: Jacob Jan Voerman

Zaterdag 23 maart: BoekenBijlage

Zondag 24 maart: Religion Research

Maandag 25 maart: Carolien Geurtsen

Dinsdag 26 maart: Republiek Allochtonië

Woensdag 27 maart: Geschreven Goed

Donderdag 28 maart: Pink Bullets

Vrijdag 29 maart: Ruud Ketelaar

   

© Hassnae Bouazza, 2013