Hassnae

Bouazza

Antisemitisme

Er gaat nu al jaren een rijtje vermeende antisemitische citaten van mij en mijn geliefde Peter Breedveld rond in de islamofobe blogosfeer. Dat rijtje is afkomstig van blogger Laurence Blik, alias Loor. Het zijn satirische citaten, die uit hun context zijn gerukt.

 

Maar dat is het probleem met satire: wie slechte bedoelingen heeft, kan er zo uit citeren dat de satiricus in een kwaad daglicht komt te staan. Het is jammer dat Trouw-columnist Elma Drayer zich daarvoor heeft laten lenen in haar meest recente column.

 

Als Drayer zich goed had geïnformeerd, had ze geweten dat op de website van Peter Breedveld, Frontaalnaakt.nl, tal van stukken staan waarin nadrukkelijk stelling wordt genomen tegen antisemitisme. Als iemand zich de afgelopen jaren heeft verzet tegen racisme, antisemitisme en alle andere vormen van onverdraagzaamheid, dan is het wel Breedveld. Je hoeft op Frontaalnaakt.nl maar de woorden 'joden' of 'antisemitisme' in te voeren en je ziet hoeveel vlammende betogen hij heeft geschreven over het Kwaad dat antisemitisme is.

 

In plaats daarvan heeft Drayer de citaten klakkeloos van Blik overgenomen, als voorbeeld van wat een blogger over zich heen krijgt wanneer ze zich uitspreekt tegen antisemitisme. Maar Blik spreekt zich niet uit tegen antisemitisme. Ze heeft er een carrière van gemaakt alles en iedereen uit te maken voor antisemiet, en dat is totaal iets anders. Eén van haar eerste slachtoffers was een inmiddels nationaal bekende blogger, die onder andere op Breedvelds website Frontaal Naakt publiceerde. Maandenlang duurden Bliks beschuldigingen aan zijn adres, en ze namen toe in intensiteit, toen we plotseling op haar blog lazen dat ze met hem was gaan eten, met hem had getongzoend en zelfs met hem een nachtje in het Hilton Hotel zou hebben doorgebracht als hij daar het geld maar voor zou hebben overgehad.

 

Om die reden maakte ik Blik belachelijk door te schrijven dat ze het zelfs met Hitler in het Adelaarsnest zou hebben gedaan, als daar een gratis lunch tegenover stond. Geen antisemitisme, maar kritiek op Bliks eigen principeloosheid, omdat ze er kennelijk geen been in ziet te tongzoenen met iemand die volgens haar antisemiet is.

 

Mijn uithaal kwam na jarenlange provocaties van Bliks kant, die een tijdje onze persoonlijke vriendin is geweest, ook een tijdlang op Frontaalnaakt.nl heeft gepubliceerd, maar die na heel wat door ons betaalde lunches en dinertjes opeens ook ons begon te beschuldigen van antisemitisme nadat Breedveld haar avances had afgeslagen. Blik ging zelfs zover te proberen in mijn familie te infiltreren en slingerde allerlei privé informatie over mij en lasterlijke aantijgingen het Internet op, bijvoorbeeld dat mijn islamitische familie mijn afvallige broer Hafid zou hebben verstoten.

 

Bliks gekoketteer met haar joodse achtergrond, in combinatie met haar niet aflatende beschuldigingen van antisemitisme en allerlei andere virtuele capriolen inspireerden mijn geliefde tot een aantal satirische opmerkingen, die onder andere gingen over het verzinsel dat de joden volgens de koran zouden afstammen van apen en ezels, niet alleen op Frontaal Naakt, maar in tal van andere media meerdere keren weerlegd.

 

Uit hun context lijken die citaten misschien voor de oppervlakkige lezer antisemitisch, maar ze gaan over de persoon Laurence Blik, over de verzinsels van zelfbenoemde korangeleerden als Hans Jansen, over islamofobie, maar niet over joden.

 

Ik zou u met dit verhaal over deze gênante ruzie niet hebben lastiggevallen, als Trouw-columnist Elma Drayer zich niet door Blik voor de gek had laten houden. Bliks acties hebben geen ander doel dan ons te beschadigen. Je zou van een kwaliteitskrant als Trouw mogen verwachten daarin terughoudend te zijn.

 

 

© Hassnae Bouazza, 2013