Hassnae

Bouazza

Frontaal Naakt

Afgelopen week raakt de in Dubai gestationeerde Saoedische zender MBC zwaar in verlegenheid: de omroep was vergeten een scène uit de film Into the Wild te knippen, en dus kon het gebeuren dat de nietsvermoedende kijkers getrakteerd werden op een paar blote borsten. Excuses volgden subiet.

 

Naaktheid en schaamte, het blijven gevoelige onderwerpen in de Arabische wereld. Soms lijkt de schaamte het te verliezen van de nieuwsgierigheid en bemoeizucht, als wildvreemden zich gaan bezighouden met, bijvoorbeeld, het maagdenvlies van een willekeurige jongedame.

 

Sinds de opstand in Egypte woedt er een hevige discussie over het al dan niet wegvallen van de normen en waarden, van die hoog in het vaandel staande zeden. Vaak worden filmpjes van schaars geklede dames doorgestuurd om vervolgens, God om vergiffenis prevelend, te concluderen dat dit kennelijk de vrijheid is waar voor is gedemonstreerd en wat een schande dat toch niet is.

 

Het wegvallen van dictaturen, staat voor sommigen, o gruwel, gelijk aan seksueel vrijgevochten vrouwen, maar hierover later in een ander stuk meer. Feit is dat de meeste filmpjes oud zijn en niks met de revolutie te maken hebben.

 

Wat wel alles met de revolutie te maken heeft is de blootfoto van de Egyptische Aliaa el Mahdy. El Mahdy, die zichzelf omschrijft 'seculier, liberaal, feministe (ze zat ook achter de ludieke actie 'mannen moeten ook een hoofddoek dragen') , vegetariër en individuele Egyptenaar'. Op haar blog heeft ze een naaktfoto van zichzelf geplaatst om uiting te geven aan haar vrijheid.

 

De reacties zijn voorspelbaar: de een vindt het moedig, de ander vindt het schandalig en zegt dat het niks met vrijheid te maken heeft. Want vrijheid, zo weten we inmiddels ook hier ten lande, houdt op waar de vele gevoeligheden en taboes van de reactionairen beginnen. Weer anderen zijn bang dat de naaktfoto's op de blog van El Mahdy de revolutie schaden (zie op Twitter de hashtag #NudePhotoRevolutionary).

 

Er verandert niets door het laatdunkende gesneer van de al dan niet anonieme toetsenbordtijgers die zo koortsachtig de ontwikkelingen in de Arabische landen downplayen. Ongekend moedige mensen als Aliaa el Mahdy, díe gaan voor verandering zorgen.

 

Eerder gepubliceerd in Vrij Nederland.

 

© Hassnae Bouazza, 2013